Den åttaarmade tvåpelarlyften

May 21, 2024 | Nyheter

Två exempel på hur amerikanska tillverkaren Bendpaks nya serie “Octa-Flex” med unika tvåpelarlyftar med åtta lyftarmar kan användas. Foto: Bendpak

PRODUKTNYTT: Med sina åtta lyftarmar hoppas amerikanska Bendpak med sin nya unika tvåpelarlyft ta världsmarknaden med storm och göra livet lättare för verkstäder som jobbar med elfordon.

På branschmässan NADA (National Automobile Realers Association) i Las Vegas i februari i år lanserade amerikanska tillverkaren Bendpak en ny serie tvåpelarlyftar – ”Octaflex” – med en ny och unik lösning som gör den användbar till bland annat byten av elfordonsbatterier.

Som namnet antyder är Octaflex-serien fordonslyftar med betydligt fler lyftarmar än brukligt. De fyra primära lyftarmarna som löper på insidan av tvåpelarlyftarna är till att börja med uppbyggda som tredelade teleskoparmar, bland annat för att göra det lättare att lyfta så optimalt som möjligt på alla bilmodeller. Bendpak har också gett lyftarmarna en ovanligt smäcker utformning, något som uppges inte påverka lyftkapaciteten negativt.

Den stora nyheten hos Octaflex-lyftarna sitter strax intill – fyra ytterligare (sekundära) lyftarmar som löper på utsidan av tvåpelarlyftarna. Detta öppnar för exempelvis jobb med byte av drivbatteriet på elbilar. Medan de primära lyftarmarna lyfter bilen kan de fyra sekundära lyftarmarna användas för att lyfta av och sänka ned bilens drivbatteri.

Kronjuvelen i Octaflex-serien är lyften EV12 DPS där de primära lyftarmarna klarar 12000 lbs (drygt 5440 kg) och de sekundära lyftarmarna klarar 2500 lbs (drygt 1130 kg).

Läs mer om Bendpaks Octaflex-lyftar HÄR

Av Pierre Kjellin
pierre.kjelin@gmail.com
+46 (0)70 334 50 09