Här behövs 20 veteranbilar i sommar

May 24, 2024 | Nyheter

Några av de bilar som entusiastbilhandlaren och bilkonsulten Magnus Bengtsson hyrt ut till filminspelningar. Foto: Magnus Bengtsson

Vad är det som behöver vara 48-63 år gammalt, behövs under två intensiva dagar i sommar, och gärna också av en specifik modell? Jo,  ett gäng bilar som knappt behöver köras.

När en film ska produceras är det en hel del effekter och miljöer som kan skapas med datorns hjälp – till exempel bakgrunder och vyer. Men något som är svårt att ersätta är bilar och andra vägfordon – dessa behöver ofta rekvireras och är det historiska filmer så ser filmskaparen till att få fram äkta vara.

I slutet av juni har Sveriges Television just detta behov. Då ska man nämligen spela in TV-serien ”Tordyveln flyger i skymningen”. Den sändes som följetong i Sveriges Radio 1976, men ska nu ta steget över till TV.

Magnus Bengtsson med en av de klassiska bilar han haft i sin ägo. Foto: Pierre Kjellin

Därför behöver SVT under två inspelningsdagar i slutet av juni 20 bilar och dessa ska vara av årsmodell 1976 eller upp till cirka 15 år äldre. Bilarna ska i huvudsak stå stilla och knappt köras alls.

SVT har även ett mera specifikt behov av bil till inspelningen av Tordyveln flyger i skymningen. Man behöver en blå Peugeot 504 eller möjligen en 304, och den bilen ska köras och användas under ett större antal inspelningsdagar.

En person som frekvent hyrt ut sina veterana bilar till TV- och filminspelningar är Magnus Bengtsson, entusiastbilhandlare, bilförmedlare och auktoriserad bilvärderare:

– Att låna ut sin gamla bil till filmproduktioner är ett trevligt sätt att tjäna lätta pengar. Du kör dit din bil till inspelningsplatsen och sen sätter du dig och kopplar av med en kopp kaffe medan filmteamet jobbar. Du behöver inte nöta på din gamla bil och den jobbar in pengarna åt dig. Dessutom lever bilen så att säga vidare på filmduken.

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 334 50 09