Detta behöver bilägaren känna till om AC-jobb

Jun 3, 2024 | Nyheter

Foto: Pierre Kjellin

PERSPEKTIV: Kunskapen om fordon och fordonsservice är generellt låg bland bilägare och delvis så även bland dem som upphandlar verkstadstjänster. Det behövs en informationskampanj! Här kommer några tips till Branschens företrädare.

Utvecklingen när det gäller luftkonditionering i fordon går stadigt framåt, mot allt mera miljövänliga köldmedier och allt bättre och effektivare maskiner för AC-service i verkstaden.

Samtidigt är kunskaperna om AC-service och hur man kan urskilja de seriösa aktörerna från de oseriösa alltjämt låg bland allmänheten. Därför är det fortfarande lätt att hitta verkstäder och andra aktörer som utför billig – men felaktig och lagstridig – AC-service på bilar.

Mot den bakgrunden är tiden mogen för en större informationskampanj från branschen – en kampanj förslagsvis både i form av annonser och kortare filmklipp som sprids på sociala medier och i utvalda större medier.

Vi pratar förstås om en informationskampanj som kommer kosta tiotals miljoner eler ännu mer. Tur då att vi i branschen har flertalet riktigt stora aktörer, varav flera av dem med stor erfarenhet av digital marknadsföring och filmproduktion.

Här är några viktiga fakta kring AC-service som vi i branschen skulle behöva informera allmänheten om:

1. Reglerna för AC-jobb (lagkraven för hantering av fluorerade växthusgaser för AC-system i fordon) ändrades och skärptes 2017.

2. För att få jobba med AC-service och reparationer på fordon måste en verkstad (eller annan aktör) ha genomgått en utbildning samt fått ett godkänt examinationsprov.

3. AC-gaser (köldmediet i AC-systemet) är miljöfarliga.

4. Certifikat och intyg på att verkstaden och teknikern är utbildad och godkänd för att jobba med AC-service i fordon kan bara utfärdas av godkända aktörer som genomför de skriftliga och praktiska prov som krävs. Certifikat och intyg kan utfärdas av ett fåtal aktörer, däribland exempelvis Incert (Installations Certifiering i Stockholm AB) och Training Partner Nordic AB.

För att yrkesmässigt och enligt gällande regler utföra AC-service på fordon behöver företaget, förutom själva AC-maskinen, även läcksöknings- och tömningsutrustning, vacuummätare, våg samt termometer. Denna utrustning skall också hållas kontrollerad och kalibrerad enligt lagkrav.

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 334 50 09