Det du kanske inte visste om Riddermark Bil

Aug 9, 2024 | Reportage

Till vänster – Riddermark Bils nya anläggning i centrala Uppsala som slog upp portarna i sommar. Till höger – verkstaden i Riddermark Bils jätteanläggning i Strängnäs som öppnade i mars i år. Foto: Pierre Kjellin

I maj fick Fordonsmagasin som första redaktion en rundvisning på Riddermark Bils nya anläggning i Strängnäs. Det är när man kommer bakom kulisserna hos Sveriges idag största på begagnade bilar som hemligheterna bakom företagets framgångar anas.

Centraliserad bilhantering
Som vi berättade i ett tidigare reportage så har Riddermark Bil centraliserat sin bilhantering, vilket innebär att samtliga fordon (bilar och transportbilar) som Riddermark Bil köper in numera testas, repareras och färdigställs för försäljning enligt ett enhetligt tillvägagångssätt (där alla bilar gås igenom efter ett kontrollschema) i deras nya anläggning i Strängnäs som togs i bruk i mars.

Detta betyder att Riddermark Bil dig sannolikt har Sveriges mest standardiserade förfarande för att testa och färdigställa begagnade bilar för försäljning, något som i sin tur skapar ett i hög grad kvalitetssäkrat sätt att hantera biltestningsprocessen på.

Ovärderlig bilhandelsdata
Föregående år (2023) sålde Riddermark Bil totalt cirka 43000 fordon från sina anläggningar vilket gör dem till den bilhandlare i hela Norden som sålde flest begagnade bilar och transportbilar.

Riddermark Bil är därmed också den begagnatbilhandlare som samlar in störst mängd data över sådant som identifierade fel och brister samt reparationsåtgärder på bilar från de flesta bilmärkena på marknaden. Detta är data som kan ha stort värde för såväl konsumentsidan som bilhandeln.

Hur ser man på Riddermark Bil på denna enorma mängd fordonsdata och hur använder man den? Det kommer vi på Fordonsmagasin att försöka få svar på framöver.

Utmaningarna
FELSATSNINGAR: Riddermark Bil är en makalös framgångssaga och har växt mycket kraftigt sedan starten i slutet på 2000-talet och ökat sin omsättning och antal anläggningar i rask takt. De allra flesta etableringarna verkar ha varit lyckade satsningar, och vi har bara hittat två anläggningar som Riddermark Bil lagt ned på grund av bristande lönsamhet:
bilhallen i Kalmar som företaget öppnade 2022 och som stängdes ned igen i maj i år och innebar att 11 anställda blev uppsagda.
Bilhallen i Trollhättan som öppnade i mars 2022 och som lades ned i december 2023.

En mycket liten grupp missnöjda kunder hos Riddermark Bil har samlats i en Facebookgrupp.

MISSNÖJDA KUNDER: Än så länge syns inga tecken på att Riddermark Bil skulle vara överrepresenterade när det gäller andelen missnöjda kunder eller ärenden i Allmänna Reklamationsnämnden.
Snarare tvärtom: En undersökning gjord av tidningen Finanstid och som publicerades i januari i år presenterade resultatet att Riddermark Bil hade Sveriges nöjdaste kunder, där några konkurrenter som fått se sig omsprungna var Bilia, Hedin Bil och Viköperdinbil.

Siffror från betygssajten Trustpilot i början på 2024 gav samma bild – här är deras betyg på tre av de största begagnatbilaktörerna:

Riddermark Bil – 4.4 av 5.0

Viköperdinbil – 4.1 av 5.0

Hedin Bil – 3.4 av 5.0

LÄS MER OM RIDDERMARK BIL:

Så jobbar man i Sveriges största bilverkstad

Därför är Riddermark Bil inte SERMI-certifierade

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 3345009