Satsningar som branschen gjort i sommar

Aug 13, 2024 | Nyheter

Foto: Carstop, Elite Polska (MEKO)

Fordonsverkstäder hör till de sektorer i Sverige som aldrig helt stänger ned under den så kallade industrisemestern (juli månad). Sommarstänger gör inte heller arbetet med att utveckla och konsolidera företagen i branschen. Fordonsmagasin listar några abc de förvärv och viktiga satsningar som genomförts under sommarsemestern 2024:

Autoexperten: Ny Autoexperten-verkstad öppnade den 1 juli i området Ullstämma i sydöstra Linköping. Verkstaden är en del i Autoexpertens satsning på att stärka sin ställning i Linköping och kunna erbjuda snabbare service och reservdelsleveranser.
Vägg i vägg med den nya verkstaden i Ullstämma finns en Autoexperten-butik som öppnade för några månader sedan. Ledordet för Autoexpertens satsning i Linköping är samarbete.

STS AB: Verkstadskedjan för tunga fordon – STS – utökar sitt servicenät med ytterligare en verkstad då man den 5 juli tecknade avtal med Vy Buss AB om att köpa deras bolag Team Verkstad Sverige AB i Partille strax öster om Göteborg. Team Verkstad Sverige har cirka 34 anställda och omsatte cirka 60 miljoner kronor 2023.
I sommar blev STS även klar med utbyggnaden av sin verkstad i Örebro med ytterligare fyra arbetsplatser.

Werksta: Sveriges största skadeverkstadskedja med över 100 verkstäder i Sverige, Norge och Finland växer genom förvärvet av Bilskadecenter Mittsverige i Sundsvall, som är en komplett skadeverkstad som gör plåt-, plast- och lackeringsjobb.

Hedin Bil: Sveriges största aktör inom fordonshandel påbörjade i sommar bygget av en ny skadereparationsanläggning i Göteborg. Det blir en komplett plåt- och lackverkstad som primärt ska göra skadereoparationer på flera av de märken som Hedin Bil säljer. Den nya skadeverkstaden ska bemannas med 17 skadetekniker och 10 lackerare när den är i full drift.
Hedin Mobility Groups dotterbolag Hedin Parts blev i juli officiell distributör av  reservdelar till lastbils- och transportbilsmärket Iveco i Sverige, Norge, Danmark, Finland samt i Färöarna.

Meko: I juli stärkte Meko-koncernen – störst i Sverige på fordonsverkstadskedjor och bildelar – sin närvaro i de baltiska länderna genom att köpa bildelsgrossisten Automeister i Estland och i Polen genom förvärvet av bildelsleverantören Elite Polska som är en butikskedja.

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 3345009