Skadeverkstads- kedjorna på Sverige- marknaden

Sep 13, 2024 | Nyheter

Foto: Intakt Skadesenter och Ryds Bilglas

Fordonsmagasin har kikat lite på hur den svenska skadeverkstadsmarknaden ser ut idag, nu när vi är inne i vad som närmast är en stark trend med konsolideringar – uppköp av fristående skadeverkstäder och framväxten av ett litet antal skadeverkstadskedjor. Här är de kedjor som ser ut att i alla fall de närmaste åren komma att dominera Sverigemarknaden:

Werksta Group
I slutet på 2010-talet hade Sveriges största – och då enda – skadeverkstadskedja Werksta Group nått en stark position med ett tiotal anslutna verkstäder runt om i Sverige. Werksta grundades 2015 och har idag riskkapitalfonden Procuritas Capital som största delägare. Werksta har idag omkring 100 anläggningar i Sverige, Norge och Finland och växer stadigt med nya förvärv i Sverige och på övriga marknader.

UPPSTICKARNA
Än så länge domineras skadeverkstadsmarknaden av Weksta Group. Men nya konkurrenter har de senaste åren dykt upp och sakta men säkert börjat växa genom förvärv.

Intakt Bilskade: Den än så länge lilla norska skadeverkstadskedjan Intakt Bilskade har idag sex anläggningar i mellersta och norra delarna av Norge, men de har till dags dato också hunnit köpa på sig fem anläggningar i Lappland, Norrbotten och Västerbotten.

Ryds Bilglas: Ryds Bilglas (som idag heter Cary Group) är idag Sveriges största bilglaskedja och har sedan slutet på 2010-talet riskkapitalbolaget Nordic Capital som huvudägare efter att grundaren Leif Ryd knoppade av och sålde bilglasdelen av sin skapelse (Ryds Glas) till Inter IKEA.

2021 började Ryds Bilglas bygga sin egen skadeverkstadskedja när man förvärvade skadeverkstaden Autoklinik i Malmö. Sedan dess har Ryds Bilglas hunnit förvärva ytterligare sju skadeverkstäder runt om i Sverige.

Vid sidan om de skadeverkstadskedjor som nämns i denna artikel bör även nämnas Hedin Mobility Groups växande närvaro på skadesidan. Hedin-koncernen har både byggt nya egna skadeverkstäder och förvärvat fristående skadeverkstäder. Hedin Mobility Groups skadeverkstäder förväntas dock i första hand tillgodose koncernens egna behov av skadereparationer.

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 3345009