Här är nyheterna på Automechanika från Snap-On

Sep 17, 2024 | Reportage

Två av de nyheter som Snap-On Equipment visade upp på senaste Automechanika-mässan nyligen – ADAS-kalibreringsverktyget Tru Point och riktbänken Bench Rack Versa. Foto: Pierre Kjellin och Snap-On Equipment

Årets upplaga av fordonseftermarknadsmässan Automechanika i Frankfurt den 10-14 september lockade fler utställare än föregående mässa 2022 och den väntades också locka fler besökare än 2022.

Till en av de större utställarna hör amerikanska verktygsutrustningstillverkaren Snap-On Equipment med inte mindre än tio varumärken i sin portfölj.

ADAS-kalibrering: Mest uppmärksamhet av Snap-Ons alla produktnyheter i media kanske ADAS-kalibreringsutrustningen Tru-Point från John Bean fått.

Med Tru-Point har John Bean jobbat målmedvetet för att få fram en kalibreringsutrustning som är maximalt användarvänlig och snabb och enkel i sin kalibreringsprocess. Tru-Point kräver inte att underlaget är jämnt och det kräver vare sig laser eller måttband och inte heller några manuella inmatningar för att slutföra kalibreringsprocessen. Kalibreringen kan också utföras med vilket diagnosverktyg som helst så länge det är ADAS-kompatibelt.

Däckskiftare: Hofmanns nya däckskiftare Monty 3300-26 klarar däck till personbilar och lätta lastbilar i dimensionerna 10–26 tum. Däckskiftaren är utrustad med fyra självcentrerande, trevägs justerbara klämbankar.

Riktbänk: En hel del har hänt sedan Car-O-Liner lanserade sin första riktbänk 1973. Med sin nya riktbänk ”Bench Rack Versa” tar Car-O-Liner ännu ett rejält kliv för att göra riktningsarbetet mera ergonomiskt.

Hofmann Duo Lift HL 5500, en av nyheterna på Automechanika i Snap-On Equipments monter. Foto: Snap-On Equipment

Bench Rack Versa är designad för att vara nedsänkt i golvet och höj- och sänkbar, för att varje skadetekniker i verkstaden ska kunna hitta sin optimala arbetsställning vid varje arbetsmoment.

Bench Rack Versa är tillverkade i höghållfasthetsstål och aluminium, för att hålla nere vikten och den kan dra från nästan vilken vinkel som helst runt fordonet. Dragkapaciteten är 10 ton.

Tvåpelarlyft: Hofmann Duo Lift HL 5500, som är ersättaren till Duolift MSE 5500, klarar 5,5 ton, är konstruerad för att hantera medelstora till tunga fordon och även vissa personbilar. Tvåpelarlyften har 3-stegs symmetriska teleskoparmar och kan installeras i två olika höjder vid installationstillfället. Standard klarar höga transportbilar och hög som klarar extra höga transportbilar.

Duo Lift 5500 har säkerhetsdetaljer som säkerhetslås och säkerhetsavstängningsstång, som förhindrar skador på den övre delen av ett fordon genom att omedelbart stoppa lyften vid kontakt.

Oljespolmaskin: Med ”SUN ATF Gear Kare” lanserar Snap-On ännu en maskin för automatlådeservice på marknaden. Andelen

ATF Gear Kare är en oljespolmaskin (maskin för service av automatlådor) från tillverkaren SUN – ett av varumärkena i amerikanska verktygsjätten Snap-On Equipment. Foto: Snap-On Equipment

elbilar fortsätter visserligen att sakta öka, men andelen automatväxlade bilar med förbränningsmotor växer ännu snabbare – så marknaden för automatlådeservice ter sig stabil ännu ett tag.

Med ATF Gear Kare har SUN försökt åstadkomma en maskin som gör oljeservicen ännu lite smidigare och snabbare – bland annat genom att göra det ännu lite smidigare att byta maskinens oljefilter, en kraftfullare och effektivare pump som ännu lite snabbare att byta oljan i automatlådan, ännu fler valbara språk i maskinens menysystem för att nämna några exempel.

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 3345009