Kedjechef: Så många år kan det ta att etablera Godkänd Bilverkstad

Sep 17, 2024 | Nyheter

T v – Hanna Bühlmann, hållbarhetschef och chef för KGK:s verkstadskoncept Autoexperten. Foto: Pierre Kjellin

Kvalitetsstandarden ”Godkänd Bilverkstad” (GBV) togs fram och lanserades av branschföreningarna Svenska Fordonsbranschen (fd SFVF) och Motorbranschens Riksförbund (MRF) under 2017, och man kommunicerade inledningsvis målet att landets alla fordonsverkstäder skulle ha certifierat sig för GBV under 2019.

Att få landets fordonsverkstäder att certifiera sig för Godkänd Bilverkstad har visat sig vara betydligt svårare och det var först kring sommaren 2023 som GBV hade nått 1000 certifierade verkstäder.

Minst lika trögt har det gått med arbetet att göra GBV känt bland allmänheten – bilägarna: En enkätundersökning gjord av Meko-koncernens verkstadskedja Mekonomen och publicerad i juli 2023 visade att 2 av 3 bilägare Sverige  i n t e  känner till Godkänd Bilverkstad.

 

“Man brukar räkna med drygt 20 år som en normal tidslinje.”
(Hanna Bühlmann)

 

Att det går trögt att få landets fordonsverkstäder att certifiera sig för GBV och att kvalitetsstandarden ännu inte är att betrakta som etablerad medger Hanna Bühlmann, hållbarhetschef och chef för KGK:s verkstadskoncept Autoexperten, i men kommentar på Fordonsmagasins Linkedin-sida:

Rom byggdes inte på en dag. Och den som varit med och byggt upp en nationell standard tidigare vet att det tar tid. Tid att utveckla, kvalitetssäkra och inte minst att få den nya kvalitetsstämpeln att nå kundernas medvetande. Man brukar räkna med drygt 20 år som en normal tidslinje. Så vi känner oss trygga med att det arbete vi gör nu med att bygga en grund av kvalitetssäkrade verkstäder, tillsammans med strategisk konsumentkommunikation, kommer att skapa ett högre förtroende för branschen på lång sikt. Enträgen vinner som man brukar säga”, skriver Hanna Bühlmann i sin kommentar på Fordonsmagasins Linkedin-sida tidigare i september.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR OM GODKÄND BILVERKSTAD:

Svenska Fordonsbranschen kommenterar GBV

Så tycker branschen om GBV

Är branschen på väg ge upp Godkänd Bilverkstad?

Myndighet: Därför är GBV ingen branschöverenskommelse

Därför blir det svårare bli GBV-certifierad

Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46 (0)70 3345009