För en A-traktor, det vill säga en vanlig personbil som byggts om för att ha en maxhastighet på 30 kilometer i timmen, finns det inga lagkrav som reglerar fordonets avgasutsläpp. På en A-traktor är det till exempel lagligt att ta bort avgasreningsutrustning som katalysator och partikelfilter.
Därför görs det vid en kontrollbesiktning inte heller någon kontroll av en A-traktors utsläpp, varför vi i Sverige vet väldigt lite om hur stora utsläppen från landets omkring 56000 A-traktorer är idag.
Nu ska forskningsinstituten VTI (Väg och Transportforskningsinstitutet) och IVL Svenska miljöinstitutet genom avgasmätningar och kontroller vid fordonsbesiktningen försöka skapa sig en bild av hur stora avgasutsläppen från landets A-traktorer är.
Forskningsstudien ska också undersöka hur vanligt det är att utrustning som används för avgasrening i ursprungsfordonet /t.ex katalysator, partikelfilter, EGR) monteras bort eller inaktiveras vid konverteringen till A-traktor.
Genomförandet
I projektet genomför VTI (Väg och Transportforskningsinstitutet) och IVL Svenska miljöinstitutet mätningar av avgashalter (partiklar, kväveoxider och kolmonoxid) på ett urval av A-traktorer, och eventuellt även mätningar av hur halterna ändras när olika typer av avgasrening inaktiveras.
Avgasmätningarna av A-traktorer görs i samarbete med Bilprovningen och Opus Bilprovning, på ett antal besiktningsstationer runt om i Sverige. Forskningsprojektet finansieras av Trafikverket.
Bakgrund
En lagändring 2020 gjorde det enklare att konvertera fordon till A-traktorer och denna förändring tros vara det som låg bakom att antalet A-traktorer i Sverige ökade från omkring 25000 2019 till omkring 56000 fordon 2023.
Det är lagligt att ta bort avgasreningsutrustning som katalysator och partikelfilter från A-traktorer. Även om denna utrustning får sitta kvar efter konverteringen fungerar den ofta inte på grund av A-traktorns lagstadgade maxhastighet på 30 km/h. Därför tas partikelfiltret ofta bort eller inaktiveras när en dieseldriven bil konverteras till A-traktor.
Av Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com
+46(0)70 3345009